23 december 2009

Met de winst in de laatste speelronde voor de winterstop is ook voor de C1 van BAS de winterstop ingegaan.

Daarmee is de tijd aangebroken voor bezinning, om terug te kijken en te evalueren. Voor wat betreft de eerste seizoenshelft van BAS C1 is het er eentje van hoge pieken en af en toe een dalletje.

In vergelijking met het seizoen ’08-’09 is er het een en ander veranderd. Vanuit de D1 zijn overgekomen Ony, Simone, David en Rutger. Overgebleven uit de C1 waren een hele rits spelers; Dylan, Sjoerd, Rick, Jeroen, Art, Jordy, Tom, Bilal en Sven. Rudo maakte de stap uit de C3. Ook op de transfermarkt werden nog zaken gedaan door het aantrekken van de jongste telg uit de familie van der Burg; Sjef.

Het seizoen begon met een prima georganiseerd thuistoernooi. We speelden tegen DOS Kampen C1 (2-1 winst) Robur et Velocitas C1 (1-0 verlies) SDV Barneveld C1 (3-0 winst) en sv Spakenburg C1 (3-1 winst), jawel het elftal van Biddinghuizenaar Kristian Weijers, welke we de hoeken van het veld hebben laten zien. Een goede start, want bij vlagen werd er al zeer verzorgd voetbal tentoongespreid. Na de drie bekerwedstrijden die zouden volgen wisten we pas echt waar we stonden voor de start van de competitie. In de poule met derde divisionist Sparta Nijkerk, hoofdklasser SDV Barneveld en collega eersteklasser Nunspeet wisten we goed waar we zouden staan. Allen gerenommeerde verengingen met een sterke jeugdopleiding. Tussendoor werd er trouwens nog even geoefend tegen Zwolsche Boys en gewonnen met 5-0.

Doelpunt van Bilal in de wedstrijd tegen SDC Putten C1.

De eerste bekerwedstrijd was in en tegen SDV Barneveld. Er stond een andere ploeg op het veld als waar we op ons toernooi tegen hadden gespeeld, maar op het hoofdveld van SDVB werden de kippetjes ook nu weer zorgvuldig geslacht. De uit de derde divisie gedegradeerde ploeg werd onder de zomerse zon met 4-1 verslagen. De tweede wedstrijd was tegen Nunspeet. Deze waren gedegradeerd uit de hoofdklasse en hadden ook de eerste bekerwedstrijd gewonnen. Na drie minuten schoot Rutger ons op voorsprong. Deze voorsprong werd niet meer weggegeven. Uiteindelijk wonnen we de wedstrijd met 3-1 en stonden we al met één been in de volgende ronde. De laatste wedstrijd was tegen Sparta Nijkerk. Deze jongens waren gepromoveerd naar de derde divisie. Het bleek onze lastigste tegenstander. Na tweemaal op achterstand te zijn gekomen konden we alsnog het broodnodige puntje bemachtigen door de stand gelijk te trekken. Zo kreeg het bekeravontuur een onverwacht maar terecht vervolg.

Zo net voor aanvang van de competitie kon worden geconcludeerd dat het een mooi seizoen zou gaan kunnen worden. Vorig seizoen was het een heftig en zwaar seizoen, maar daar lijken we dit seizoen de vruchten van te kunnen gaan plukken.

Jordy Knippenborg in actie. Simone Kets houdt het goed in de gaten.

Het competitieverloop tot nu toe.

De seizoenouverture was thuis tegen ESC. Het was lang wachten op doelpunten in deze wedstrijd. We waren sterker, veel sterker dan de tegenstander. Het werd nog wel lastig, want we gaven gemakkelijk doelpunten weg. Gelukkig konden we alsnog de wedstrijd beslissen en de eerste drie punten noteren middels een 5-3 overwinning. De tweede wedstrijd was in Voorthuizen tegen VVOP. Weer goed voetbal in deze wedstrijd en nu ook doelpunten. Resultaat een 8-2 overwinning. In de derde wedstrijd kwam het sterke SDC Putten op bezoek. De eerste helft leverde goed spel op, maar ook de tegenstander deed het niet onaardig. Met een minieme achterstand gingen we de rust in. Na de rust toonde de C1 karakter en zette het de wedstrijd naar zijn hand. Twee keer Jordy Knippenborg en twee keer Bilal El-Achak zorgden voor een 4-2 overwinning. Inderdaad, SDC mocht ook nog een keer scoren in de tweede helft. Drie overwinningen op rij en het gepromoveerde VSCO’61 was de volgende tegenstander. In Oosterwolde werd een magistrale eerste helft op de mat gelegd. De ruststand was 6-0! Uiteindelijk mochten de kanaries de handen dichtknijpen met de 9-0 eindstand. Hierden kwam de week hierna op bezoek. Onderaan de stand bungelend werd het geen beste wedstrijd. Wel werd er weer gewonnen, maar er werd ook slordig gespeeld en ook waren er onnodige tegendoelpunten te zien. De deksel kregen we op onze neus in Westenholte tegen WVF. Twee snelle (en onnodige) tegendoelpunten kwamen we niet meer te boven. Jammerlijk puntverlies en we moesten onze koppositie afstaan. We toonden in de week hierna tegen SVI herstel. Er werd bij vlagen weer goed gevoetbald en geknokt voor elke meter. SVI dacht dat er wat te halen viel, maar dat viel ze vies tegen. Ze gingen naar huis zonder punten en met een 4-2 nederlaag. Zo langzamerhand kreeg de C1 veel stille volgers, er werd over gesproken in de kantine en de verrichten nauwlettend gevolgd. De verwachtingen stegen, maar de sterkere tegenstanders moesten nog komen. Als eerst kregen we de volgende ronde in de bekercompetitie. We mochten thuis aantreden tegen de nummer drie uit Hoofdklasse ZAC. Het begin van de wedstrijd was volledig voor de gasten, maar daarna kwam BAS beter in het spel en maakte toen verdiend gelijk. Het werd een echte bekerwedstrijd waar we uiteindelijk aan het kortste eind trokken. Dan de draad maar weer oppakken in de competitie. In de competitie kregen wij nu de sterkere tegenstanders en moesten we laten zien wat we waard waren. Als eerst IJVV uit, en dat is op voorhand altijd lastig. Dit keer eigenlijk niet. Veel combinatiespel en genoeg kansen. Dat het voetbal draait om het afmaken van de kansen bleek dit keer wel. Geheel onverdiend kreeg IJVV de punten toebedeeld en ging BAS met lege handen naar huis. Dit een wedstrijd voor de kraker van de competitie is niet geheel ideaal. Unicum was de volgende tegenstander en er moest eigenlijk gewonnen worden. Zo werd er ook gevoetbald. Wat een stel winnaars op het veld, maar om te winnen moet er ook slim gespeeld worden. Met twee counters tegen gingen we met een achterstand de rust in. Na de rust eenzelfde spelbeeld, gelukkig nu wel met BAS-doelpunten. De achterstand werd gelijk getrokken en daar mocht Unicum uiteindelijk de gelukkigste mee zijn. CSV’28 was de tiende wedstrijd van de competitie en misschien wel de minste. Wel werd er nog een voorsprong verkregen, maar deze werd kinderlijk eenvoudig in een paar minuten na de rust weggegeven. We konden het hierna niet meer bolwerken en leden een zure, maar verdiende, nederlaag. De laatste wedstrijd van de heenronde was thuis tegen Hoevelaken. Een stugge tegenstander die nog niet veel tegendoelpunten had gekregen. Wij krijgen het voor elkaar om maar liefst drie keer tegen hen te scoren. Twee keer werd er een achterstand omgebogen en de mentaliteit was voorbeeldig. Vooral uit de tweede helft kan men enorm veel moed putten. Dat de wedstrijd niet werd gewonnen was jammer, maar op andere vlakken werd er belangrijke winst geboekt. Sowieso lijkt de C1 mentaal sterker te zijn geworden. Iets wat eerder in het seizoen nog wel eens ontbrak. Een mooie constatering. Er waren nog twee ‘returns’. Eerst uit bij ESC. Das ook altijd lastig. Maar voor de C1 geen probleem. De wedstrijd werd gecontroleerd en er werd naar een 4-1 overwinning gespeeld. De laatste thuiswedstrijd van 2009 was tegen VVOP. Resultaat een 4-2 winst en de conclusie dat het tijd was voor de winterstop. De batterij moet worden opgeladen, dat was duidelijk zichtbaar.

Aanvoerder Tom Jongen in actie.

Vriendschappelijke wedstrijden.

Tussen de competitiewedstrijden door werd er ook veel vriendschappelijk gespeeld. Aansprekende wedstrijden waren er tegen FC Omniworld, Zeewolde, asv Dronten, WHC en Go Ahead Kampen. De wedstrijd tegen Omniworld werd met 1-3 verloren. Dit elftal is onderdeel van de betaald voetbal opleiding en bestaat uit eerste jaars C-junioren. Op het einde moesten we ons gewonnen geven door twee doelpunten. Twee weken later speelden we in en tegen Zeewolde. Een fenomenale wedstrijd werd dit. Zeewolde komt uit in de hoofdklasse en wordt toch geroemd om haar jeugdopleiding. BAS C1 liet even zien wat voetballen inhoudt. Via veel tikkie-takkie had Stefan de grootste moeite om het allemaal bij te houden. Ruststand: Zeewolde C1 – BAS C1 0-7. Grandioos. Misschien wel het beste voetbal ooit op planeet aarde. Nadat kort na rust de stand op 0-8 werd gebracht vond Zeewolde het wel leuk geweest en deed men het licht uit. Ook regionale grootmacht WHC ondervond de klasse van BAS. 5-1. Ook werden er mooie overwinningen geboekt op asv Dronten C1 en Go Ahead Kampen C1. De wedstrijden tegen Dronten was niet de beste, veel rommelvoetbal. De wedstrijd werd dan ook beslist door de individuele kwaliteiten van de BAS-spelers. In de één tegen één duels, zowel aanvallend als verdedigend, werd er door BAS vrijwel niets verloren en toonde men zich superieur aan de Drontenaren. Wanneer er als team in deze wedstrijd ook nog eens groots was gespeeld waren de Drontenaren met dubbele cijfers en een hoop huiswerk naar huis gestuurd. Go Ahead Kampen werd de zaterdag hierna met goed teamspel verslagen, 5-0. Mooie resultaten tegen elftallen uit de Hoofdklasse.

Bilal heeft weer gescoord. Dit tot tevredenheid van de rest.

Hoe staan de linies ervoor?

Keepers
Met Dylan van Uden en Sjoerd Langendijk hebben we twee prima keepers in de selectie. Twee keepers die erg zijn gegroeid. De “nul” houden blijft voor hen wekelijks de uitdaging. Zij zullen hiervoor de verdediging goed moeten gaan organiseren en scherp houden.

Verdediging
De verdediging presteert naar mijn mening naar behoren, maar op momenten onder haar kunnen. In veel wedstrijden hebben we onnodige tegendoelpunten gekregen. Laconiek en nonchalant wordt er op sommige momenten gehandeld. Ook is het fijn als iemand de leiding zou nemen. Wel moet gezegd worden dat menig aanval begint bij de verdediging. Veel strakke inspeelballen naar het middenveld, maar ook het overzicht in de diepte maakt dat eigenlijk maar weinig tegenstanders ons onder druk kunnen zetten.

Middenveld
Deze linie is stiekem de kracht van het elftal. In Tom Jongen, Jordy Knippenborg, David van Dijk en Rutger Oomen hebben we hier vier prima spelers. Voetballend vermogen wordt hier gekoppeld aan fysiek en een goede wedstrijdinstelling. Jordy geeft soms alles en iedereen er goed van langs, maar samen met Tom is hij vaak de stuwende factor. De mooiste complimenten krijgen we soms wel eens te horen wanneer de tegenstander denkt dat we met vier spitsen spelen. Er moet echter na de winter wel worden gezocht naar meer voetbalslimheid en 1x raken in deze linie.

Aanval
Scorend vermogen hebben wij genoeg in het elftal. Met name de voorhoede spelers Sven en Bilal scoren wat af. Alsnog hebben deze twee veel kansen nodig om tot scoren te komen. Simone en Sjef laten naarmate de tijd beter voetbal zien. Als zij dit doortrekken beloofd dat veel goeds voor na de winterstop!

Wat zijn de vooruitzichten?

Domineren en controleren zijn de twee sleutelwoorden voor de tweede competitiehelft. Er zal nog een stap gemaakt gaan worden op het mentale vlak. De juiste keuzes maken, maar ook de concentratie houden en de eigen taak goed blijven uitvoeren. Voetballen kunnen we soms als de beste, als team is er nog genoeg uit halen. Ook individueel zoeken we weer naar verbeteringen. Het is mooi om de voetballende ontwikkeling te zien van bijvoorbeeld Rudo, Rick en Rutger. Ook zien we Tom en Jordy persoonlijkheden worden. Bilal mag niet vergeten te worden. Het kan wel eens het moment van de waarheid voor hem gaan worden. Sven geven we bij deze alvast de spreekwoordelijke schop onder de kont, hij krijgt namelijk maar één keuze na de winterstop.

In de eerste seizoenshelft hebben we gezien dat er van elke tegenstander gewonnen kan worden. We staan nu op een derde positie met vijf punten achterstand op de koploper. Niets is nog beslist, want de top zes zit dicht bij elkaar. Als we blijven groeien kunnen we deze positie zeker vasthouden.

Rest ons alleen nog van de gelegenheid gebruik te maken om iedereen fijne feestdagen te wensen en een gezond, sportief en succesvol 2010!